Enflasyon ne zaman düşecek? Bakan Şimşek tarih verdi - Haber Jet

Enflasyon ne zaman düşecek? Bakan Şimşek tarih verdi

TÜİK, Nisan ayı enflasyonu yıllık olarak yüzde 69,80 olarak duyurdu. Nisan ayı enflasyon oranı yüzde 3.18 oldu. Gelen verilerin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun beklentiler doğrultusunda gerçekleştiğini ifade ederek, enflasyonun kalıcı olarak düşeceği tarihi açıkladı.

2024 yılı neredeyse yarılandı.

Ekonomi adına atılan adımları ve Mehmet Şimşek’in politikalarını daha iyi analiz etmek adına geçtiğimiz yıllara baktığımızda;

Enflasyon konusu kronik sorunumuz olmaya devam ediyor.

Enflasyon canavarının uyandığı tarih ise 2021 Aralık ayı oldu.

Enflasyon ne zaman düşecek? Bakan Şimşek tarih verdi 2

Kur Korumalı Mevduat yani KKM de bu tarihte  hayatımıza girdi.

Bu tarihte enflasyon direksiyonunda hakimiyet kaybedildi, ana sebep ise dövizdeki hızlı yükseliş olarak gösterildi. KKM de bu sebeple devreye girdi.

Dövizin hızlı yükselişinin nedeni olarak ise Eylül 2021 itibariyle başlanan faiz indirimleri gösterildi.

Enflasyon ne zaman düşecek? Bakan Şimşek tarih verdi 3

2021 yılı başında Merkez Bankası’nın yıllık enflasyon beklentisi yüzde 9,4 idi. Ancak TÜFE yıllık enflasyonun yüzde 36,1 olduğunu açıkladı. Gerçekleşen enflasyon, tahminin tam 3,84 katı oldu.

İpin ucunun kaçtığını fark eden hükümet Hazine ve Maliye Bakanı olarak Mehmet Şimşek’i atadı. Bakanlıkta düzenlenen törenle Şimşek, görevi Nureddin Nebati’den devraldı.

TCMB 28 Mayıs seçimlerinin ardından Haziran’da Hafize Gaye Erkan başkanlığında 650 baz puanla hızla faiz artırımına başladı.

Enflasyon ne zaman düşecek? Bakan Şimşek tarih verdi 4

Politika faizi yüzde 8,5’ten yüzde 50’ye yükseltildi. Enflasyon için de kollar sıvandı.

TCMB ENFLASYON BEKLENTİSİ

Son açıklanan enflasyon tahminlerinde cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 44,19 iken, bu anket döneminde yüzde 44,16 oldu.

12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 36,70 iken, bu anket döneminde yüzde 35,17 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 22,67 ve yüzde 22,05 olarak gerçekleşti.

Bugün TÜİK tarafından duyurulan nisan ayı enflasyonunun ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten detaylı bir enflasyon açıklaması geldi.

MEHMET ŞİMŞEK’İN YOL HARİTASI

Şimşek enflasyonun keskin bir şekilde düşüş yaşayacağı tarihi duyurdu.

Türkiye İstatistik Kurumu, nisan ayı enflasyonunu aylık yüzde 3,18, yıllık ise yüzde 69,8 olarak açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, nisan enflasyon rakamlarının beklentiler doğrultusunda gerçekleştiğini ifade ederek,  “Programımız sayesinde ekonomideki dengelenme ve azalan cari açık, yeniden tesis edilen bütçe disiplini, uluslararası kaynak girişindeki güçlü artış ve yurtiçi portföy tercihlerinin TL’ye yönelmesi, enflasyonla mücadeleyi destekliyor” açıklamasında bulundu.

Enflasyon ne zaman düşecek? Bakan Şimşek tarih verdi 5

ENFLASYON NE ZAMAN DÜŞECEK?

Mehmet Şimşek, mayıs ayında enflasyonun keskin bir şekilde düşmeye başlayacağını ifade etti.

Yıllık enflasyondaki düşüş için mayıs ayı sonrasını işaret eden Şimşek, enflasyonla mücadelede geçiş döneminin sonlanacağını ve dezenflasyon sürecine gireceğimizi belirtti.

Dezenflasyonla birlikte beklentilerde iyileşmenin daha da belirginleşmesi hedefleniyor.

Ancak enerji fiyatlarındaki artış, küresel sermaye akımlarındaki çok sert duruş Şimşek söylemlerinin önünde duruyor.

Öte yandan enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunun daha sıkılaşacağı belirtilmişti.

GündemSon Dakika

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir