Mehmet Şimşek'in dikkat çektiği "dezenflasyon" büyümenin olumlu göstergesi - Haber Jet

Mehmet Şimşek’in dikkat çektiği “dezenflasyon” büyümenin olumlu göstergesi

Dezenflasyon, enflasyonun zamanla azalması anlamına gelir. Yani dezenflasyon ile birlikte fiyat artış hızı düşer. Dezenflasyon olursa ne olur? Deflasyon ve dezenflasyon farkı nedir? Detaylar haberimizde…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu tarafından 25 Mayıs’ta açıklanan politika faizine göre yüzde 50 seviyesinde sabit kaldı.

“Önceliğimiz fiyat istikrarı” diyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonu düşürmenin bir süreç olduğunun altını çizdi.

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin açılışında konuşan Şimşek, enflasyon hakkında açıklamalarda bulunarak dezenflasyona dikkat çekti.

Bakan Şimşek, “Dezenflasyon zaman alıyor. Enflasyonu düşürmek bütün dünyada bir süreç işidir. Geçen sene yayınlanan bir çalışmada enflasyonun şok öncesi döneme dönmesi 3,4 yıl alıyor. Bu bir süreç. Enflasyon için kararlı adımlar atacağız.” dedi.

DEZENFLASYON NEDİR?

Enflasyonun düşmesi anlamına gelen dezenflasyon olursa enflasyon ile düşen alım gücü yükselişe geçer. Enflasyon sebebi ile yaşanan gelir erime süreci dezenflasyonla birlikte düzelmeye başlar.

Enflasyonun belirli düzeyde gerilemesi ile ortaya çıkar. Enflasyonun yıllara bağlı olarak düşme eğilimi göstermesi dezenflasyon yaşanmasını sağlar.

DEZENFLASYON VE DEFLASYON FARKI NE DEMEK?

Dezenflasyon ve deflasyon kavramları kulağa çok yakın gelse de farklı manalara çıkıyor. Dezenflasyonda enflasyonun artış hızı zamanla düşerken, deflasyonda fiyat artış hızı azalıyor.

DEZENFLASYONUN ETKİLERİ

Dezenflasyon yaşanırken fiyatların düşüşü nedeniyle tüketicinin alım oranını da düşer. Fiyatların düştüğünü gören tüketiciler fiyatların daha da düşeceği beklentisi ile harcamalarını erteleyerek talepte bir düşüş yaşanmasına sebep olabilir. Dolayısı ile ekonomik faaliyetlerde azalma söz konusu olabilir. Böyle bir durum yaşandığı takdirde işletmelerde üretimi ve maliyetlerini azaltmaya yönelik çalışmalara başvurabilir.
Genelde sabit olan borç faiz oranları ile bu borçların ödenmesi zorlaşabilir.
Büyümenin olumlu bir göstergesi sayılan dezenflasyon, tüketicilerin harcamalarını azaltmaları sonucu ekonomik büyümeye negatif bir etki de sağlayabilir. Bu durumda büyümede durgunluk yaşanabilir veya daha düşük büyüme oranlarına sebebiyet verebilir.

EkonomiTrend