Öğretmen atamalarında mülakat sisteminin kalkmasının önü kesildi - Haber Jet

Öğretmen atamalarında mülakat sisteminin kalkmasının önü kesildi

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapmak üzere atanmak isteyen öğretmenlerin gündemindeki mülakat konusuna dair yeni bir gelişme yaşandı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmenlerin seçiminde en iyi ve en donanımlı adayların belirlenmesinin önemli olduğunu ve mülakatın doğru bir yöntem olduğunu dile getirdi. İşte öğretmen atamalarındaki mülakat sistemi ile ilgili yeni gelişmeler...

Öğretmen atamalarında mülakat kalkacak mı? sorusu son yıllarda atanamayan öğretmenler, öğretmen adayları ve vatandaşların gündeminde. Mülakat kalktı mı kalkacak mı? Öğretmen atamalarında mülakat son durum hakkında detaylı bilgiler araştırılıyor.

Mülakat konusu aslında 2015 yılından beri gündemde yer almakta. Yüz binlerce öğretmen adayı mülakatların kaldırılması konusunda zaman zaman sosyal medya hesapları üzerinden paylaşım yaparken Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin katıldığı özel bir televizyon kanalında öğretmen atamalarında yapılacak mülakat uygulamaları hakkında “Mülakat kalsa bile bunu nasıl tartışır olmaktan çıkarmayı düşünüyorsunuz?” sorusuna adeta tartışmaların önünü kesen bir yanıt verdi.

Bakan Tekin: “Ben kendi şahsen mülakattan mülakatla ilgili düşüncem ve mülakattan beklentimi her yerde söylüyorum. Ben yirmi milyon çocuk bize emanet. Ben bu yirmi milyon bana çocuğun emanet eden veliye bir şekilde onları mutlu edecek çocukların iyi eğitim almalarını sağlayacak en iyi öğretmenleri seçmek benim görevim.

Ben dolayısıyla bir meslek eğer mülakat gerektiriyorsa bu onun için en doğru mesleğim ve birinci sıradaki mesleğin öğretmen olduğuna inanıyorum.” dedi.

Öğretmen atamalarında mülakat sisteminin kalkmasının önü kesildi 2

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçtiğimiz Eylül ayında  öğretmenlikte mülakatların devam edeceğini fakat mülakat süreçlerinin revize edileceğini ifade etmiş mülakat sistem ile ilgili bazı detaylara yer vermişti.

MÜLAKAT SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Bakan Tekin katıldığı bir televizyon programında öğretmen atamalarında uygulanacak mülakat için Şu an yüzde 100 mülakat skoruyla atanıyor öğretmenler.

Biz yüzde 50-50 yapmak istiyoruz. KPSS yüzde 50, mülakat yüzde 50″ demişti.

Öğretmen atamalarında mülakat sisteminin kalkmasının önü kesildi 3

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN:  ÇOK SINIRLI VE ÇOK ÖZEL MESLEK GRUPLARINDA GEREKLİ OLABİLİR

Kısa süre sonra yerel seçimler öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öğretmen atamalarında ve diğer kamuya alımlarda mülakatlara ilişkin değerlendirmede bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ”Kamuya işe alımları, görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülakatı kaldırarak, gençlerimizin sınavlardaki başarı sıralamasına göre yapacağız.” ifadeleri sonrası mülakatlar kalkıyor mu tartışması yeniden gündeme gelmişti.

Bu gelişmeler sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ”Biz, mülakatları görevin gerektirdiği zorunluluklar dışında kaldırmayı vadettik. Görevin gerektirdiği hallerde ise hakkaniyetle hareket edilmesi temel yaklaşımımızdır.

Mülakatlar çok sınırlı ve çok özel meslek gruplarında gerekli olabilir” şeklinde yeni bir açıklama daha gelmişti.

Konuya ilişkin açıklamanın devamında. “ Ben seçim vaatlerim içinde böyle bir söz verdiysem, bunu Milli Eğitim bakanımla, İçişleri Bakanımla görüşmek suretiyle, yeni bir yol haritasıyla ilerletiriz.” ifadelerine yer verilmişti.

Mülakat konusunda ileride yeni bir adım atılıp atılmayacağı ise henüz netlik kazanmış olmasa da alınan kararlar ve son açıklamalara göre öğretmen atamalarında mülakat uygulaması devam edecek.

ÖĞRETMEN ATAMALARI NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİYOR?

Öğretmen atamaları, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gerçekleştiriliyor.  Ön başvuru MEB’in internet sitesinden yapılır.

Ön başvuruda, adayların KPSS puanları ve tercih bilgileri istenir. Ön başvurular, MEB tarafından belirlenen tarihler arasında yapılır.

Ön başvurusu kabul edilen adaylar, KPSS puanlarına göre değerlendirilir.

Değerlendirme sonucunda, atama için belirlenen taban puanı ve üzeri puan alan adaylar, mülakata çağrılır.

Mülakatta başarılı olan adaylar, atama için tercih yaparlar.

EğitimGündemSon Dakika

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir